Localizare:
Alexandria este al doilea oras ca marime din Egipt dupa Cairo si se afla la 225 km de capitala tarii. Se gaseste la varsarea in Marea Mediterana a bratului vestic, componenta Deltei Nilului.
Este un important port, un important centru educational, cultural, financiar, economic, insa portul si-a pierdut importanta deoarece santierele navale sunt prea mici fata de industria navala moderna.
Ocupa o parte a unui istm stancos, situat intre Marea Mediterana si lacul Mariut, orasul vechi fiind ingropat sub orasul modern, insa arheologia alexandrina progreseaza odata cu lucrarile urbanistice.
Gastronomie:
Bucataria egiptena este caracterizata de feluri precum Ful Medames, Kushari si Molokhia, dar se aseamana si cu mancarurile din estul Mediteranei, precum Kebab si falafel. Painea este un aliment de baza, consumat la toate mesele egiptenilor. Masa clasei muncitoare si a locuitorilor de la sate consta in paine si fasole, foarte putin imbogatite. Painea locala este o turta mai tare, numita Eish Masri sau Eish Baladi. Guvernul egiptean a subventionat painea, pentru ca acesta sa fie accesibila si celor saraci, insa o mare criza a dus in 2008 la cozi lungi in locurile unde se vinde paine subventionata, ocazional izbucnind certuri si batai.
Majoritatea egiptenilor afirma ca Ful Medames, sau fasolea fava zdrobita, este felul culinar national, spre deosebire de alte tari arabe, in care se foloseste nautul. Se stie ca vechii egipteni consumau foarte multa ceapa si usturoi. Si astazi se consuma usturoi zdrobit, impreuna cu ierburi aromatice, in salata de rosii sau ca umplutura pentru vinete fierte. Usturoiul si coriandru fiert se adauga in Mulukhiyya, o supa facuta din frunze verzi, taiate marunt. Kushari este alcatuit din linte bruna, macaroane, orez, naut si un sos de rosii picant.
Alte feluri populare includ Kebab si Kofta, de obicei din carne de miel maruntita si pusa pe frigarui. Egiptenii sunt faimosi pentru umplutura de orez picant pentru ardei verde, vinete si rosii, pentru a face Mahshi. Mahshi se mai poate face si in frunze de vita de vie (Mahshi Warraq Enab) sau in foi de varza (Mashshi Koronb).