Austria
Completeaza data de plecare, numarul de persoane si varstele pentru a verifica preturile si disponibilitatea in Austria.
Salzburg si imprejurimi
Cascadele Krimmler
Festung Hohensalzburg
Grossglocknerstrasse
Pesterile de gheata Werfen
Tirol
Lacul Achensee & imprejurimile
Vorarlberg
Bodensee (Constance)
Bregenzerwald
Pentru informatii de calatorie si regimul vizelor pentru cetatenii romani click aici.
Curent electric: Tensiunea curentului electric pe tot teritoriul este de 220 V. In majoritatea hotelurilor poti folosi prizele standard. La nevoie, se pot procura si adaptoare.
Alpii sunt o dominanta a tarii. Acestia ocupa partea de vest si de sud a tarii, asa ca daca esti iubitor al sporturilor de iarna, atunci nu mai pierde timpul si profita de ofertele pentru ski in Austria. Versantii impaduriti ai Masivului Boemian se afla in Nord, in timp ce valea Dunarii si campiile sale fertile merg catre Est. Exista numeroase lacuri in Carinthia si in Salzkammergut.
Aproape jumatate din suprafata Austriei este impadurita. Austria este asezata in Sud - Estul Europei Centrale.
Vecini: Italia, Slovenia, Ungaria, Cehia, Germania, Elvetia.
83.858 kmp
Muntii inalti ai Alpilor determina conditii climaterice locale specifice, dar Austria in sine are o clima continentala: iernile sunt reci, iar verile sunt calde si insorite. Vara este anotimpul cu cele mai multe precipitatii, iar iarna se inregistreaza adesea ninsori abundente. Viena si imprejurimile sale aflate in Depresiunea Vienei sunt zonele cele mai calde: temperatura medie in ianuarie este de 1°C, iar in iulie - 20°C. In Alpi, clima este mult mai rece. Piscurile inalte sunt acoperite de zapada pe toata perioada anului. Profita de oferte pentru ski in Austria, astfel incat sa te poti bucura oricand de practicarea acestui sport de care esti pasionat. Rezerva un sejur / o vacanta la ski in Austria si traieste viata la intensitate maxima!
In 803, Carol cel Mare a pus bazele unei noi tari, pe care a denumit-o Ostmark. Dupa moartea sa, maghiarii au cucerit noua tara. In 995, Otto I i-a invins pe maghiari si a reinfiintat Ostmark. In 996, tara era deja denumita Ostarrichi, un predecesor al cuvantului german Osterreich. In 1282, incepe domnia uneia dintre cele mai puternice dinastii din istoria europeana, dinastia habsburgica.
Guvernarea Mariei Tereza (1740-1780) si a fiului sau, imparatul Iosif al II-lea, este in general cunoscuta ca o epoca de aur in care Austria s-a dezvoltat ca stat modern. Atunci, a fost introdus controlul centralizat. Napoleon a atacat Austria de mai multe ori, in 1803, 1805 si 1809. Conflictul s-a perpetuat pana la Congresul de la Viena (1814-1815). Franz Iosif I a fost primul sef al monarhiei dualiste austro-ungare, instituita in 1867. Pacea a fost tulburata in 1914, cand Franz Ferdinand, mostenitorul tronului austriac, a fost asasinat in Sarajevo. Austro-Ungaria a declarat razboi Serbiei si asa a inceput Primul Razboi Mondial. In martie 1938, trupele germane ale regimului nazist au ocupat Austria si tara a fost, pe 13 martie, anexata Germaniei. Candva putere a centrului Europei, acum Austria va fi redusa la o mica republica. Dupa al II-lea Razboi Mondial, Austria si-a recapatat dimensiunile din 1937 si a fost ocupata de aliatii victoriosi (SUA, Marea Britanie, URSS, Franta). Cu toate acestea, soarta ei a ramas neclara pentru un deceniu. In 1955, i s-a recunoscut Austriei independenta, dar i s-a interzis sa se uneasca cu Germania. De asemenea, Constitutia adoptata in acelasi an a consfintit perpetua neutralitate a Austriei (conditie pusa de URSS). Austria a intrat in Uniunea Europeana in 1995 si in Uniunea Monetara Europeana in 1999.
Industria ocupa 35% din forta de munca austriaca si produce 37% din produsul intern brut.
Principalele ramuri industriale: chimica, electrotehnica, industria celulozei si hartiei si mineritului. Industria siderurgica produce o treime din produsul intern brut. Turismul constituie o ramura de baza a economiei, mai ales in Alpi; turistii sunt atrasi iarna de posibilitatile practicarii skiului in Austria, iar vara de frumusetile peisajului montan. Foarte multi viziteaza Salzburgul, in parte pentru atractiile locale – cetatea, casa natala a lui Mozart –, in parte pentru frumusetile tinutului. O mare atractie o constituie si Viena, un centru cultural impozant si muzical. Anual, peste 19 milioane de turisti merg in vacanta in Austria.
Cumparaturi: Austria ofera multe produse de inalta calitate. Printre acestea, cele mai renumite sunt: vinurile, in special cele dulci, berea, de o calitate ce rivalizeaza cu cea a oricarei tari, ciocolata (praline, trufe, ciocolata cu lichior), celebrele cristale Swarovski, echipament pentru ski, CD-uri cu muzica clasica. Majoritatea magazinelor sunt deschise de luni pana vineri intre orele 08.00 - 18.00 /19.30, iar sambata: de la 08.00 - 13.00 / 17.00. Unele magazine inchid pentru doua ore la amiaza. Magazinele sunt deschise pana la ora 17.00 in prima sambata din luna.
Farmacii: Farmaciile sunt deschise de luni pana vineri intre 08.00 - 12.00 si 14.00 - 18.00, iar sambata: intre 08.00 - 12.00. In fiecare farmacie exista un anunt cu farmaciile de garda pe timpul noptii, in weekend si in zilele de sarbatoare.
8,292,322
Germana
Euro (EUR)
+1 GMT (-1 ora fata de ora Romaniei)
Germani 88%, alte nationalitati 9.3% (incluzand Croati, Sloveni, Unguri, Cehi, Slovaci, Tigani), naturalizati 2% (incluzand pe cei care au trait in Austria 3 generatii)
Romano - Catolici 78%, Protestanti 5%, Musulmani si altii 17%
Sistemul de transport in Austria este foarte dezvoltat si eficient si iti ofera multiple posibilitati de a calatori pe durata unei vacante in Austria, indiferent de destinatia aleasa.
Mancarea austriaca se aseamana cu cea germana, dar are si influente slave si maghiare. Intr-adevar, bucataria austriaca s-a inspirat foarte mult de la vecinii sai. Majoritatea mancarurilor includ carne si cartofi sau sunt mancaruri simple taranesti, dar pot fi usor condimentate cu gulas.
Austriecii sunt de asemenea renumiti pentru produsele lor de patiserie. Cafeaua este o bautura populara.
Bauturile nealcoolice, inclusiv Cola, sunt produse local. Bauturile alcoolice traditionale sunt berea, vinul, lichiorul de cirese si schnapsul.