Asezare:
In partea de vest a peninsulei Scandinave, invecinandu-se cu Suedia, Finlanda si Rusia.Caracteristice pentru peisajele norvegiene sunt golfurile maritime intrate adanc in uscat, numite fiorduri. Datorita acestora, linia tarmului este foarte lunga, avand 21.930 km. Daca am intinde tarmul Norvegiei luand in considerare toate fiordurile acesta ar fi mai lung decat meridianul care leaga cei doi poli ai Pamantului.
Tipici pentru Norvegia sunt si nenumaratii ghetari (Jostedalsbreen este cel mai mare ghetar al Europei).
Suprafata:
306,253 km²
Clima:
Clima temperata oceanica, calda in sud si rece in nord. Datorita Curentului cald al Golfului, Norvegia are un climat mult mai bland decat Alaska, situata la aceeasi latitudine. Temperatura medie la Oslo: -4°C in ianuarie, +16°C in iulie.
Istorie:
In preajma sec. V d.Hr. triburile normande, care populau teritoriul de astazi al Norvegiei au infiintat un mic stat. Pamanturile sterpe, suprapopularea care domnea din sec. VIII si nenumaratele lupte intre triburi au devenit cauza expeditiilor de jaf ale vikingilor. Calatorind pe corabii, acestia au cucerit, intre altele, Insulele Faroe, Shetland si Orkney, precum si coastele Irlandei si Scotiei. Vikingii au colonizat si Islanda, au infiintat asezari in Groenlanda si au fost primii europeni care au ajuns in America de Nord. Regele vikingilor, Harald I cel cu Par Frumos, a cucerit cea mai mare parte a Peninsulei Scandinave, initind procesul de unificare a tarii.
Doua secole de raiduri ale vikingilor in Europa au luat sfarsit dupa trecerea la crestinism a regelui Olav Tryggvason in 994. In 1397 Suedia, Norvegia si Danemarca, cele trei regate scandinave, s-au unit. In final, Suedia a abandonat uniunea in 1523, dar legatura dintre Norvegia si Danemarca s-a mentinut pana in 1814, an in care ea este dizolvata, Norvegia fiind cedata Suediei. In 1905, uniunea personala suedezo-norvegiana este denuntata, iar Norvegia se proclama stat independent. Din acel moment, Norvegia si-a aparat cu grija independenta. In timpul Primului Razboi Mondial, tara si-a pastrat neutralitatea si a ramas in afara aliantelor militare pana in 1940, cand a fost atacata de Germania.
Membra a NATO din 1949, Norvegia a refuzat intrarea in UE in urma a doua referendumuri organizate in 1972 si 1994. Luand in considerare situatia economica excelenta a tarii, nu e de mirare ca norvegienii se tem ca aderarea la Uniune nu ar face decat sa le inrautateasca nivelul de trai.
Economie:
Tara cu economie puternic dezvoltata, bazata pe industrie diversificata, pe servicii în transporturi şi comerţ.. PIB (1992): 35% industrie, 62% servicii, 3% agricultură. De la sfarsitul anilor ’60, cand au fost descoperite rezerve importante de petrol in Marea Nordului si in Marea Norvegiei, tara a devenit autonoma din punct de vedere energetic. Exportul de petrol a stabilizat situatia economica a acestei tari candva sarace. Dispune de bogate resurse de subsol (petrol, gaze naturale, minereuri de fier, cupru, zinc, plumb, molibden, pirite) şi de un substanţial potenţial hidroenergetic, în baza carora s-a dezvoltat intens electrometalurgia (feroaliaje, oţeluri, aluminiu, nichel, cupru).
Multi norvegieni traiesc din pescuit.
Rata scazuta a somajului, care se mentine de mult timp la 3,9% este doar un vis pentru alte tari. Bogatia tarii ii determina pe norvegieni sa nu acorde o atentie deosebita dezvoltarii turismului in masa. Preturile ridicate limiteaza numarul vizitatorilor din strainatate, fapt ce protejeaza natura norvegiana de distrugeri.
Clima:
Clima temperata oceanica, calda in sud si rece in nord. Datorita Curentului cald al Golfului, Norvegia are un climat mult mai bland decat Alaska, situata la aceeasi latitudine. Temperatura medie la Oslo: -4°C in ianuarie, +16°C in iulie.
Populatie:
4,667,410
Limba:
Norvegiana (80% bokmal – limba literara, 20% nynorsk – norvegiana noua, introdusa la sfarsitul sec. XIX).
Moneda:
Coroana norvegiana (NOK)
Fus orar:
+1 ora GMT
Etnii:
Norvegieni, laponi, finlandezi.
Religii:
Protestantism 88%, catolicism, alte religii.