Asezare:
Ucraina, e o tara situata in Europa Orientala. Vecinii acestuia sunt: Rusia in nord-est, Belarus in nord, Polonia, Slovacia si Ungaria in vest, Romania si Republica Moldova in sud-vest si are iesire la Marea Neagra si Marea Azov. Peisajul tarii este superb si foarte variat, incepand cu Muntii Carpati, continuand cu privelistea Marii Negre si a statiunilor de pe coasta Crimeii.
Suprafata:
603.700 km²
Clima:
Temperata - Continentala cu ierni reci si veri calde in majoritatea tarii, in sud verile sunt foarte calde.
Istorie:
In secolul 10 si 11 Ucraina era cel mai mare si mai puternic stat din Europa. Invaziile mongoleze au diminuat puterea Ucrainei incat a fost incorporata in Marele Regal al Lituaniei si apoi in Commonwealth-ul Polonez-Lituan. Un nou stat Ucrainean, Cossack Hetmanate, a fost infiintat in secolul 17 ca umare a revoltei cu polonezii. Hetmanate s-a pastrat autonoma pentru mai bine de 100 de ani. In secolul 18, majoritatea teritoriului Ucrainean a fost incorporat in Imperiul Rusiei. Odata cu caderea Rusiei tariste in 1917, Ucraina a avut o perioada scurta de independenta din 1917 pana in 1920 dupa care a fost fortat incorporata in Uniunea Sovietica, o etapa in care Ucraina a indurat doua perioade de foamete (1921-22 si 1932-33) in care peste 8 milioane de oameni au murit. In cel de-al doilea razboi mondial, armata germana si armata sovietica au fost responsabile pentru inca 7-8 milioane de decese.
Odata cu dizolvarea USSR-ului, Ucraina si-a castigat independenta in 1991. Un protest pasnic, Orange Revolution, de la sfarsitul anului 2004, a fortat autoritatile sa realeaga presedintele, din cauza ca alegerile anterioare au fost falsificate, aducandu-l la putere pe reformistul Viktor YUSHCHENKO. Presedintele YUSHCHENKO a dizolvat parlamentul ucrainean si a ordonat ca alegerile sa aibe loc mai devreme decat la data stabilita adica la 27 Mai, 2007.
Independenta obtinuta la 24 August 1991 in fata Uniunii Sovietce.
Economie:
Produsul Intern Brut: $364.3 de miliarde (total) (2006)
Salariul minim: 400 Grive / luna
Salariul mediu: 1,225 Grive / luna
Industrii: Carbune, curent electric, metale fieroase si metale nefieroase, utilaje mecanice si utilaje de transport, chimica, prelucrarea alimentelor (in special zaharul)
Produse agricultura: Sfecla de zahar, seminte de floarea soarelui, legume, carne de vita, lapte
Clima:
Temperata - Continentala cu ierni reci si veri calde in majoritatea tarii, in sud verile sunt foarte calde.
Populatie:
46.481.000
Limba:
Ucraineana (oficiala) 67%, Rusa 24%, altele 9% (Romana, Poloneza, Ungureasca)
Moneda:
Griva Ucraineana (hryvnia)
Fus orar:
UTC +2/+3
Etnii:
Ucrainieni 77.8%, Rusi 17.3%, Belarusi 0.6%, Moldoveni 0.5%, Tatarii Crimeeni 0.5%, Bulgari 0.4%, Unguri 0.3%, Romani 0.3%, Polonezi 0.3%, Evrei 0.2%, altii 1.8% (2001)
Religii:
Ortodoxa Ucraineana (Patriarhia de Kiev)19%, Ortodoxa 16%, Ortodoxa Ucraineana (Patriarhia de Moscova) 9%, Greco Catolica Ucraineana 6%, Ortodoxa Autocephalous - Ucraineana 1.7%, Protestanta, Iudasim, niciuna 38% (2004)
Transport:
Mare parte din sistemul rutier ucrainean dateaza din perioada sovietica, si este ramas in urma. Guvernul ucrainean s-a angajat sa construiasca 4.500 km de autostrazi pana in 2012. in total, drumurile asfaltate din Ucraina reprezinta 164.732 km de drumuri.Transportul feroviar din Ucraina are rolul de a face legatura intre principalele zone urbane, porturi si centre industriale si tarile vecine. Cea mai mare concentratie de cai ferate se afla in regiunea Donbas. Desi volumul de marfa transportata pe calea ferata a scazut cu 7,4% in 1995 comparativ cu 1994, Ucraina este inca una din tarile care se bazeaza puternic pe transportul feroviar. Lungimea totala a cailor ferate din Ucraina este de 22.473 km, din care 9.250 km sunt electrificati.
Ucraina este unul din cei mai mari consumatori europeni de energie, consumand de doua ori mai multa energie decat Germania, pe unitatea de PIB. O mare parte din energia folosita de Ucraina provine din surse nucleare, tara primind mare parte din combustibilul sau nuclear din Rusia. Restul de petrol si gaze naturale este importat tot din fosta Uniune Sovietica. Ucraina este puternic dependenta de energia nucleara. Cea mai mare centrala nucleara din Europa, centrala termonucleara Zaporijia, se afla in Ucraina. in 2006, guvernul planifica sa construiasca 11 noi reactoare nucleare pana in anul 2030, aproape dubland efectiv cantitatea de energie produsa in prezent. Sectorul energetic ucrainean este al doisprezecelea din lume in termeni de putere instalata, cu 54 GW.[120] Energia regenerabila joaca un rol foarte modest in ce priveste productia de energie electrica, in 2005 productia energetica fiind asigurata din urmatoarele surse: nucleara (47%), termica (45%), hidrocentrale si altele (8%).
Gastronomie:
Datorita faptului ca folosesc foarte multe ingrediente, bucataria ucraineana este deosebit de gustoasa, in special felurile festive. Mancarurile traditionale includ \"salo\" (untura sarata), supe si borsuri. Alte feluri populare sunt \"varenyky\" (galuste cu carne sau legume) si \"deruny\" (clatite cu cartofi). Obiceiurile culinare au un rol foarte important la sarbatorile religioase sau la ocazii speciale. De Paste se face pasca, iar la nunta, \"korovai\" si \"dyven\". Alte mancaruri traditionale sunt \"pyrohy\" (placinte umplute) si \"holubtsi\" (un fel de sarmale). Carnea cea mai folosita este cea de porc. O bautura populara este \"kvas\", o bautura alcoolica facuta din paine fermentata si apa, care se vinde la butoi, pe strada.