CUMPARATURI:
Sunt cautate obiectele ca: ceramica locala, coşuri, maşti şi alte obiecte artizanale, sticlarie în stil veneţian, sculpturi în lemn, pantofi, bijuterii din aur, perle, tepiserii şi alte ţesaturi. Daca vedeţi literele PVP pe vreun articol, acest lucru înseamna preţul maxim admis – negocierea ar trebui sa aibe ca rezultat scaderea preţului.
Isla Margarita şi peninsula Paraguana deţin magazine duty-free şi cu taxe scazute, astfel încât aici preţurile la unele articole, dar şi la bauturi, sunt mult mai mici decât în restul ţarii.
BACSIS:
Se obişnuieşte a se lasa cca 10% din valoarea consumaţiei în restaurante sau baruri.
CURENT ELECTRIC:
110 V, 220 V
Asezare:
Venezuela este situata pe coasta nordica a Americii de Sud, la nord de Brazilia si intre Columbia şi Guyana. Sud-estul este dominat de înalţimile Guyanei în timp ce mai mult de 30% din suprafaţa ţarii este ocupata de imensa câmpie centrala Lanos, udata de al treilea mare fluviu din lume – Rio Orinoco. Lacul Maracaiobo – cel mai mare de pe continent se afla în nord-vest. În sudul lacului se înalţa Anzii Cordilieri, cu vârful cel mai înalt Pico Bolivar (5007 m).
Suprafata:
916,445 km²
Clima:
Climatul ţarii este predominant tropical, cu o zona temperata calda de-a lungul coastei. Zonele climaterice sunt delimitate mai degraba de cantitatea de precipitaţii, decât de diferenţele de temperatura. Coasta nordica este mai arida. Din noiembrie pâna în mai este vreme uscata, calda. Se recomanda haine uşoare şi naturale; seara se raceşte temperatura aerului deci trebuie haine mai groase.
Populatie:
26,749,000
Limba:
Este spaniola. În hoteluri şi în centre turistice se vorbeşte şi engleza, italiana şi germana.
Moneda:
Moneda oficiala este Bolivarul (VEB), subdiviziunea sa este centimo 1 bolivar = 100 centimos. Cea mai folosita modalitate de plata este dolarul american, de aceea se recomanda sa aveţi dolari. Cardurile acceptate sunt Visa, Euro sau Mastercard.
Fus orar:
-4 ore fata de GMT
Transport:
Lipsa cailor ferate face ca autobusul sa fie principalul mijloc de transport prin ţara, iar serviciile sunt în general rapide, eficiente şi confortabile. Condusul unei maşini sau al unei motociclete aduce un plus de flexibilitate în deplasare, însa închirierea acestora este destul de scumpa. În plus, regulile de circulaţie sunt rareori respectate de catre localnici.
Transportul local include şi deplasarea cu autobusul (ieftin, dar aglomerat), sau cu microbusul (ieftin) care merg pe rute fixe. Pretul la taxiurile private care aşteapta în faţa hotelurilor sau în staţiile de taxi este mai ridicat decât al taxiurilor oprite din mers (aici preţul trebuie negociat înainte de începerea cursei).
Durata zborului: Zborul dureaza aproximativ 13-14 ore.
Inchirieri masini: Conducatorul auto trebuie sa aiba cel puţin 21 de ani şi trebuie sa fie posesor al carnetului de conducere de cel puţin un an. În unele locuri se cere şi permisul de conducere internaţional. Pentru a închiria o maşina aveţi nevoie de permisul de conducere internaţional şi de o carte de credit. Calitatea drumurilor este buna, dar feriţi-va de condusul noaptea. În maşini nu lasaţi obiecte de valoare. La primirea maşinii este recomandat sa verificaţi roata de rezerva şi cantitatea de benzina.
Gastronomie:
Bucataria venezueleana este foarte gustoasa, foloseşte mult ardei dulce şi cilantro, dar aproape niciodata piperul negru. Totuşi, fiecare regiune are propirul sos iute, care se serveşte separat. Printre felurile tradiţionale de mâncare amintim: sancocho (o ciorba groasa cu bucaţi mari de carne de pui sau peşte şi legume), friptura de vita, peştele, excelentul casco de guayaba con queso crema (un desert asortat din fructe dulci de guava şi brânza cremoasa), dar şi mâncarea naţionala pabellon (carne de vita servita cu fasole, orez şi patlagina prajita; în localitaţile litorale se foloseşte carnea de peşte în locul celei de vita).
Unele dintre bauturile locale sunt foarte bune: chicha – facuta din orez şi zahar, batiod – pulpa de fructe amestecata cu gheaţa, apa şi zahar, merengadas – ca şi batido, dar cu lapte înloc de apa. Fiind o mare producatoare de tresite de zahar, romul este în Venezuela un produs foarte popular.